Logistiek dienstverlener blijft lichtpunt sector Transport & Logistiek

Transport container

Logistiek dienstverlener blijft lichtpunt sector Transport & Logistiek

Na een moeizame start van 2013 staan de meeste seinen nog op rood voor de transport- en logistieksector. Door de inzinking in de internationale handel is de overgebleven logistieke groeimotor tijdelijk langzamer gaan draaien. Dit blijkt uit het kwartaalbericht transport en logistiek van ING Economisch Bureau.

Het volume ontkomt dit jaar niet aan een lichte teruggang (-0,6%). De sector moet daarbij genoegen nemen met een marginale omzetgroei. Volgend jaar volgt verbetering en kan een licht volumeherstel van gemiddeld 1% worden gerealiseerd.

Export

De transport- en logistiek sector laat met de eerste maanden van dit jaar de slechtste fase sinds 2009 achter zich. De terugvallende export kon niet langer compensatie bieden voor de zwakke binnenlandse logistieke vraag en dit was te merken in de bedrijvigheid en de omzet. Door de aanhoudende financiële druk heeft het aantal faillissementen een piek bereikt. Naar verwachting zal de export de weg omhoog in de tweede helft van dit jaar weer inslaan. Toch kan dit een lichte volumedaling voor de transport- en logistieksector niet voorkomen en blijft ook volgend jaar de groeipotentie in lijn met de economie nog beperkt.

Logistieke dienstverlening

‘Logistieke dienstverleners blijven door hun logistieke expertise, netwerk en internationale oriëntatie het best gepositioneerd om zich financieel positief te onderscheiden’, stelt Machiel Bode, sectormanager transport en logistiek van ING. Terwijl de krimpende bouwproductie, lagere consumentenbestedingen en internationale concurrentie het wegtransport in de min houden (-1,7%), kan de beter presterende logistieke dienstverlening dit jaar naar verwachting toch nog vooruitgang boeken (+0,6%).

Bron: Logistiektotaal.nl – 12 juli 2013

Geplaatst door:
Daphne Tollenaar

Marketing & Communication